Dezerty, zmrzliny, mlsání 1
Dort žíhaný
krusta:
- kokos
- mandle
- datle
- špetka soli
krém:
- kakaové máslo
- sladidlo
- kešu
- kakao
- voda
Kešu přes noc namočíme, druhý den rozmixujeme s ostatními ingrediencemi, kromě kakaa.
1/3 krému odebereme a obarvíme kakaem.
Kokosovo-mandlovou hmotu natlačíme do formy, vyložené potravinářskou fólií. Na ní dáváme 2 PL světlého krému a 1 PL tmavého krému. Vkládáme vždy na střed formy.
Čokoládovo-jablečný řez
- Vlašské ořechy – předem namočené
- Hrozinky
- Jablko
- Kakaové máslo
- Kakao
Kokosové a makové kuličky
Kokosové:
- Kokos
- Ořechy vlašské
- Fíky
- Med
- Skořice
- Kokosový olej
Obalujeme v kokosu.
Makové:
- Ořechy vlašské
- Slunečnice
- Mák
- Hrozinky
- Med
- Kakao nepražené
Kokosovo-banánový dort
Korpus:
- 1š. datlí
- 1š. vlašských ořechů
- 1š kokosu
- 1 PL medu
- 2 PL kakaa
Náplň:
- 3š. kokosu
- 1/4š. kokosového oleje
- 1š medu
- 3 banány
Poleva:
- Kakaové máslo
- Med
- Citronová šťáva
- Kešu ořechy – namočené
Čokoládový perníkový koláč
- Mandle – 1 díl
- Slunečnice – 1 díl
- Sladidlo
- Kakaové máslo
- Kakao
- Perníkové koření
Mandle a slunečnici přes noc namočíme. Rozmixujeme, přidáme kakaové máslo, které jsme rozpustili ve vodní lázni. Dobře promícháme, přidáme ostatní ingredience a dochutíme. Dortovou formu vyložíme potravinovou folií, vlijeme připravení těsto a dáme do lednice ztuhnout.
Makovec
- 1 díl máku
- 1 díl slunečnice – namočené
- 1 dl kokosu
- 1 díl mandlí
- sladidlo
- voda dle potřeby
Vše rozmixujeme, dáme do formy a posypeme kokosem. Necháme dobře vychladit.
Třešňovo-makový dort
Spodní vrstva:
- Mák
- Kokos
- Ořechy vlašské
- Banán
- Kokosový olej
Horní vrstva:
- Banán
- Třešně
- Kokosový olej
- Sladidlo
- Citronová šťáva
1 šálek máku, 1 šálek kokosu, ½ šálku ořechů – rozmixujeme, přidáme banán a trochu kokosového oleje a ještě jednou promixujeme. Dáme do dortové formy a necháme vychladit.
½ třešní, banán, kokosový olej, sladidlo a citronovou šťávu rozmixujeme, pak přidáme druhou polovinu třešní a lehce promixujeme, aby třešně tvořily strukturu.
Navrstvíme na spodní vrstvu a necháme vychladit.
Meruňkovo-kokosový dort
Korpus:
- Meruňky rozmixované
- Vlašské ořechy
- Sladidlo
Krém:
- Kokos
- Sladidlo
- Psyllium
- Kokosový olej
- Citronová šťáva
- Vanilka
TIP: Kakaová varianta
Do krému přidáme mleté mandle a kakao.
Banánovo – karamelový dort
Spodní vrstva:
- Vlašské ořechy
- Hrozinky
- Kakao
Banánová vrstva
- Kešu
- Kokosové mléko
- Kokosový olej
- Banány
- Sladidlo
- Citronová šťáva
- Psyllium
Karamelová vrstva
- Datle
- Kokosový olej
- Vanilka
Spodní vrstva – ořechy, hrozinky a kakao rozmixujeme na hladké těsto a vtlačíme do formy.
Banánová vrstva – Kešu přes noc namočíme, druhý den rozmixujeme s ostatními ingrediencemi a na konci mixování přidáme psyllium. Rychle promixujeme. Polovinu krému nalijeme na spodní vrstvu, poklademe banány, nakrájenými na kousky a zalijeme druhou částí. Necháme v lednici ztuhnout.
Karamelová vrstva – datle namočíme nejméně na 2 hodiny, scedíme a rozmixujeme na hladký krém. Ochutíme vanilkou, přidáme kokosový olej a dobře promícháme. Necháme v lednici ztuhnout.
Makový tunel
Těsto:
- 250 g naklíčené pohanky
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 50 g slunečnice
- 50 g chia
- 100 g namočených datlí
- 3-4 PL sladidla (agáve, med,…)
- Špetka soli a skořice
- Voda dle potřeby
Náplň:
- 400 g mletého máku
- Hrst hrozinek
- Šťáva z 1 citronu
- Sladidlo (agáve, med,…)
- Voda dle potřeby
Asi 2/3 těsta pomocí potravinové folie rozválíme a vložíme do formy. Navršíme ochucený mák a překryjeme zbytkem těsta. Necháme v lednici ztuhnout.
Borůvkovo-kokosový koláč
Spodní vrstva:
- Slunečnice – naklíčená
- Pohanka – namočená
- Fíky
- Sladidlo (med)
Horní vrstva:
- Borůvky
- Banán
- Chia
- Kakaové máslo
- Kokos
- Sladidlo
Slunečnici necháme naklíčit, pohanku namočíme a necháme ve tmě změknout. Fíky zalijeme vodou a necháme nejméně 2 hodiny, aby vodu nasákly.
Slunečnici, pohanku a fíky osladíme a rozmixujeme. Vzniklou hmotu natlačíme do formy a necháme v lednici ztuhnout.
Borůvky a banán osladíme a rozmixujeme. Přidáme chia a necháme vsáknout šťávu. Zahustíme kokosem na hustou kaši, přilijeme kakaové máslo a promícháme. Nalijeme na spodní vrstvu a necháme v lednici ztuhnout.
Borůvkový dezert
- Borůvky
- Banán
- Chia
- Kakaové máslo
- sladidlo
Borůvky a banán rozmixujeme, osladíme, přidáme chia a necháme nejméně 2 hod odležet. Vmícháme rozpuštěné kakaové máslo a dáme do chladu ztuhnout.
Čokokostky
- Datle
- Kakaové máslo
- Ořechy
Datle namočíme nejméně na 2 hodiny.
Ořechy nameleme, přidáme datle, rozpuštěné kakaové máslo a vše rozmixujeme. Nalijeme do formy a necháme ztuhnout.
Pudinkový pohár
- Banán zmrzlý
- Chia semínka
- Avokádo
- Kakao
Banán s avokádem rozmixujeme, přidáme chia semínka. Do části pudinku přidáme nepražené kakao a necháme vychladit.
Jahodový dort
Spodní vrstva
- vlašské ořechy
- slunečnice
- datle
- hrozinky
Horní vrstva
- jahody
- kokos
- kakaové máslo
- sladidlo
Na spodní vrstvu si namočíme datle a hrozinky nejméně na 2 hodiny, pak rozmixujeme na kaši. Přidáme do směsi namletých ořechů a slunečnice a vypracujeme tužší těsto. Namačkáme na dno dortové formy.
Na horní vrstvu rozmixujeme jahody, osladíme a přidáme kokos, aby vznikla hustá kaše. Přidáme rozpuštěné kakaové máslo, promícháme a nalijeme na spodní vrstvu.
Necháme v chladu ztuhnout a ozdobíme mletými ořechy.
Kokosovo-banánový dort
spodní vrstva:
- lískové ořechy
- datle
- kakao
- kakaové máslo
prostřední vrstva:
- kokos
- kokosový olej
- med
horní vrstva:
- banány
- kakao
- med
- kokosový olej
- lískové ořechy
Oříškovo-kokosová roláda:
těsto:
- 1/2š kakaa
- 1/4š kokos oleje
- 15 datlí
- 3 PL medu
- 200g mouka z lískových oříšků
Vše umixujeme a rozválíme mezi dvěma fóliemi.
kokos náplň:
- 1š kokosu
- 4 PL kokos oleje
- 4 PL medu
- 1/4š kešu másla (kešu namočené přes noc, med, voda – vše rozmixujeme do hladkého krému)
- vanilka
- 2 PL citronové šťávy
Navrstvíme na základní oříškové těsto, válečkem vyrovnáme a celé opatrně zabalíme.
Necháme v lednici ztuhnout a nakrájíme.
Meruňkovo-kokosový dort
Spodní vrstva:
- Ořechy
- Slunečnice
- Kakao
- Datle
- Kokosový olej
Horní vrstva:
- Meruňky
- Kokos (zbylý z výroby kokosového mléka)
- Med
- Kokosový olej
Kokosový dort s banány
Těsto
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1/2 hrnku sušených fíků
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce kakaa
Náplň
- 2 hrnky strouhaného kokosu
- 3 lžíce kokosového olej
- 1 lžíce medu/javorového sirup
- 2 ks banánu
- trochu citrónové šťávy
Poleva
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžíce kokosového olej
Do mixéru dáme ořechy, kokos, fíky (namočené ve vodě aspoň dvě hodiny) med a kakao. Rozmixujeme dohladka a navrstvíme do kulaté formy, vyložené potravinovou fólií. Med, kokosový olej a kokos promícháme. Nakrájímte banán na kolečka a poskládámte na korpus. Zakápneme citrónovou šťávou, aby kolečka nezhnědla. Kokosovou směs nasypeme na banán a uhladíme. Rozpustíme kokosový olej a za stálého míchání přidáváme kakao. Dort polijeme a necháme v lednici ztuhnout.
Zmrzlina mango-banán
- Banány
- Mango
- Raw kakao
- Oříšky
Banány a mango nakrájíme na kousky a necháme zmrznout. Rozmixujeme, posypeme nepraženým kakaem a oříšky.
Celer s mákem
- Celer nastrouhaný najemno
- Mák čerstvě umletý
- Sladidlo – med, agávový nebo javorový sirup,..
Nejjednodušší z jednoduchých dezertů, když mě honí mlsná.
Jahodový pudink
- Mandlové mléko
- Chia
- Banán
- Jahody
- Čokoláda
Chia semínka nasypeme do mandlového mléka a necháme nabobtnat. Přidáme sladidlo, rozmačkaný banán a jahody a vše promícháme. Posypeme strouhanou raw čokoládou a necháme vychladit.
Banánová roláda
- Mandlová drť (zbytek z mandlového mléka)
- Kokos
- Sladidlo
Zpracujeme těsto, navrstvíme na banány a celé obalíme v kokosu.
Ořechovo-kokosový dort
Základ:
- Kešu, předem namočené
- Kokosové mléko
- Mák
- Sladidlo
- Datle, hrozinky
Krém:
- Kokos
- Kokosové mléko
- Sladidlo
- Ořechy
Předem si z kokosu, vody a sladidla uděláme kokosové mléko a namočíme kešu oříšky.
Na základ dortu rozmixujeme kešu s kokosovým mlékem a datlemi, nebo hrozinkami. Přidáme sladidlo a mák. Vše zpracujeme na tužší těsto a vtlačíme do dortové formy.
Na krém smícháme kokos, který nám zbyl z přípravy mléka, s kokosovým mlékem, osladíme a zahustíme mletými ořechy.
Navrstvíme na základní těsto a necháme v lednici ztuhnout.
Krém můžeme použít na jablíčkový dezert:
Jablka nakrájíme na plátky a navršíme krém.
Banán s banánovou kaší
- Kokosové mléko
- Banány
- Vanilka
- Citron
- chia
Vše rozmixovat na omáčku, přidáme banány nakrájené na kousky a posypeme nepraženým kakaem.
"Povidlovo-makové koláče"
- pohanka namočená
- švestky sušené
- datle
- mák mletý
- jablka
Švestky a datle rozmixujeme s trochou vody na pastu. Vmícháme mletý mák a namočenou pohanku.
Podáváme na plátcích jablka.
Kokosovo- meruňkový pudink
- Kokosové mléko
- Chia semínka
- Banán
- Sladidlo
- Meruňky
Kokosové mléko smícháme se sladidlem a chia semínky a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den smícháme s meruňkami, nakrájenými na kousky.
Avokádovo-banánový dezert
1.Vrstva :
- Pohankový základ mletý
- Mák mletý
- Banán
- Sladidlo
2.vrstva:
- Avokádo
- Banán
- Vlašské ořechy mleté
- Kakaové máslo
- Sladidlo
3.vrstva:
- Vlašské ořechy
- Kakao
- Kustovnice
Brownies
- 1 šálek ořechů
- 1/2 šálku sušených švestek
- 1/2 šálku hrozinek
- 1 PL kokosového oleje
- 2 PL kakaa
- Vanilka
- Sladidlo
Ořechy, švestky a hrozinky rozsekáme na kousky, přidáme ostatní ingredience a vtlačíme do formy. Necháme v lednici ztuhnout.
Mango-banánový dort
Korpus:
- Vlašské ořechy
- Kokos
- Datle
- Citronová šťáva
- Kakao nepražené
Krém 1:
- Mango
- Kokosový olej
Krém 2:
- Banány
- Kakaové máslo
- Kakao nepražené
Posypat mletými vlašskými ořechy a namočenou kustovnicí.
Košíčky s kaki-banánovým krémem
Košíčky:
- Lískové oříšky
- Kokos
- Hrozinky
- Kakao
- Trocha krému
Krém:
- Kaki
- Banán
- Chia
Postup:
Nejprve uděláme krém:
Kaki a banán rozmixujeme, přidáme chia a necháme zhoustnout.
Lískové oříšky, kokos a hrozinky nameleme najemno, přidáme trochu krému, kakao a zpracujeme husté těsto. Vtlačíme do košíčků vyložených potravinářskou fólií, vyklepneme a sušíme asi 4 hod na 42°C. Naplníme krémem, ozdobíme a necháme si chutnat.
Jahodová zmrzlina
- Jahody
- Banány
- Hrozinky
- Kešu
Mixovat do smetanové pěny.
Mangový dort
- vlašské ořechy
- datle
- kakao nepražené
Krém:
- mango
- kokosový olej
- datle
- citronová šťáva
- kakao nepražené
Ořechy, datle a kakao rozmixujeme a směs natlačíme do formy, vyložené potravinářskou fólií.
Mango oloupeme, vyjmeme pecku a s datlemi a citronovou šťávou rozmixujeme. Přidáme rozpuštěný kokosový olej a ještě jednou projedeme mixérem.
Na korpus nalijeme cca ¾ krému. Do zbytku krému vmícháme kakao, nalijeme na světlý krém a opatrně promícháme, aby vzniklo mramorování.
Dáme vychladit a ztuhnout.
RAW – NERAW Jahodový dort
Korpus:
- 2 díky ořechů
- 2 díly kokosu
- 1 díl pohanky
- Datle
Krém:
- Jahody
- Med
- Agar
Korpus – všechny ingredience rozmixujeme a vtlačíme do dortové formy.
Krém – uvaříme agar dle návodu, necháme vystydnout, smícháme s rozmixovanými jahodami a nalijeme na korpus.
Necháme v chladu ztuhnout.
Kokosovo-makový
korpus:
- 1 díl pohankového základu
- 2 díly vlašských ořechů
- 2 díly
- kokosu
- hrozinky
maková vrstva:
- mák
- med
- kokosový olej
- jablečná šťáva
kokosová vrstva:
- kokos
- kokosové mléko
- kokosový olej
- med
Jahodový pohár
světlá vrstva:
- kokosové mléko
- kokos strouhaný
- chia semínka
tmavá vrstva:
- jahody
- borůvky
- med
Banánové pokušení s čokokrémem
Korpus:
- Fíky
- Vlašské ořechy
- Kokos
Krém:
- Avokádo
- Kokosový olej
- Nepražené kakao
- Med, nebo jiné sladidlo
Fíky přes noc namočíme a druhý den umeleme na masovém strojku, nebo rozmixujeme. Přidáme mleté ořechy a kokos. Zpracujeme těsto, které natlačíme do koláčové formy. Poklademe půlenými banány a navrstvíme čokoládový krém. Necháme v lednici ztuhnout..
Jablkový dezert
- jablka
- chia semínka
- ořechy
- med, nebo agave sirup
- kokosový olej
- nepražené kakao
Jablka jemně nastrouháme, přidáme chia semínka a necháme odležet.
Kokosový olej necháme ve vodní lázni rozpustit, přidáme sladidlo a kakao a řádně rozmícháme. Směs přidáme k jablkům, přisypeme mleté ořechy, promícháme a necháme v lednici odležet.
Zdobíme čokoládou, ořechy a hrozinkami.
Jablkovo-jablíčkový dezert s pohankou
- Pohankový základ
- Jablka
- Med (agávový sirup)
- Skořice
Vše rozmixovat, navršit na plátky jablek a ozdobit mandlí, brusinkami,…
Jáhlovo-meruňkový dezert
- Jáhly
- Kokos
- Med
- Ořechy
- Meruňky
Jáhly dobře propláchneme a necháme přes noc namočené.
Rozmixujeme jáhly s kokosem, osladíme medem, nebo jiným sladidlem
Meruňky rozmixujeme, přidáme sladidlo a chia semínka.
Do sklenice dáme vrstvu jáhlového základu, vrstvu meruňkového krému a posypeme ořechy.
Banánovo-jahodový pohár s pudinkem
1.vrstva – rozmixovaný banán
2.vrstva – jahody a borůvky, oslazené medem
3.vrstva – avokádový pudink
- avokádo
- datle
- karob a kakao
- med
- chia
Posypeme mletými ořechy.
Košíčky
Košíčky:
- Pohanka
- Med
- Ořechy
- Datle
Vše rozmixovat, naplnit košíčky, vyklopit a dát na 6 hodin sušit.
Náplň 1:
- Avokádo
- Datle
- Nepražené kakao
- Karob
- Med
- Chia semínka
Smícháme a necháme stát, aby chia nasákla tekutinu.
Naplníme košíčky, posypeme kokosem.
TIP na další náplně: jablka s medem a skořicí
mák s medem
kokos s agávovým sirupem
Mangový dezert
Spodní vrstva:
- Pohanka (namočená a usušená)
- Kokosový olej
- Agáve sirup
- Datle
- Banán
Střední vrstva:
- Mango
- banán
- chia
čokoláda:
- kokosový olej
- agáve sirup
- nepražené kakao
Čoko pěna z avokáda
- 1 avokádo
- 1 banán
- Chia
- 1 KL citronové šťávy
- 3 PL raw kakaa
- 3 PL agáve sirupu
- ½ KL vanilkového extraktu
- špetka skořice
Rozmixovat, vychladit, zdobit ovocem, chia,…
Pohankový dort
Základní korpus:
- cca 200 gr pohanky lámanky namočené přes noc
- 4 nepražené kakaové rozemleté boby – nemusí být
- 3 lžíce agáve sirupu
- cca 5 namočených datlí
- citronová kůra
- špetka soli
- hrst mletých ořechů
Předem namočenou pohanku zbavíme přebytečné vody a rozmixujeme s ostatními ingrediencemi (mleté ořechy i boby můžeme jen vmíchat). Mělo by nám vzniknout husté těsto. To vmačkáme do dortové formy, průměr cca 20 cm.
1. Štědrák:
švestková vrstva:
- hrst sušených švestek přes noc namočených
- karob
jablečná vrstva:
- 4 jablka strouhaná
- lžička skořice
maková vrstva:
- 125 gr mletého máku
- 3 lžíce datlového sirupu
- 2 lžíce jablečného moštu
- hrst mletých rozinek
Švestky umixujeme do konzistence povidel, můžeme ještě přidat trochu citronové šťávy, karobu a šťávy z jablek.Natřeme na pohankový korpus.
Oloupaná a nastrouhaná jablka smícháme se skořicí a vymačkáme přebytečnou šťávu a dáme na jablečnou vrstvu..
Nakonec smícháme čerstvě umletý mák s ostatními ingrediencemi a navrstvíme na jablečnou náplň. Vršek můžeme posypat kokosem. Necháme vychladit.
2. Meruňkovo-kokosový: (viz foto)
- čerstvé meruňky
- kokos
- agáve sirup
- kokos na posyp
- mandle na ozdobu
Meruňky rozmixujeme, osladíme agáve sirupem, nebo medem a zahustíme kokosem.
Vršek posypeme kokosem a poklademe plátky mandlí. Necháme vychladit.
Perníčkové sušenky
- mandle
- lněné semínko
- sušené datle
- sušené švestky
- perníkové koření
- citronová kůra
Kokosový dortík
Korpus:
- 100 g mandlí
- 33 g datlí
- 33 g sušených švestek
Náplň:
- 1 banán
- 1 jablko
- kokos dle potřeby
Mandle, datle a švestky rozmixujeme na soudržnou hmotu. Do formy dáme potravinářskou folii, upěchujeme těsto na korpus.
Na náplň rozmixujeme banán s jablkem a podle potřeby zahustíme kokosem.
Navršíme na těsto, ozdobíme kokosem a goji.
Necháme na mrazáku ztuhnout.
Kokosovo-meruňkový koláč
Těsto:
- jáhlový základ umletý na mlýnku na mák
- mandle
- datle
- agáve sirup, nebo med
- rozinky
- jablko
- nepražené kakao
Náplň:
- meruňky
- agáve sirup (med)
- kokos
Černo-černý koláč
1.vrstva
- černý sezam
- sušené švestky bez pecky
2. vrstva
- mák
- med nebo agáve sirup
- jablka
- šťáva z 1/2 citronu
- pohankový základ na zahuštění
Dekorace
- jablka
- citronová šťáva
1. Vrstva:
Sezamová semínka přes noc namočíme do vody, druhý den usušíme. Sezamový základ a švestky rozmixujeme. Těsto natlačíme na dno formy.
2. vrstva:
Mák umeleme, nebo rozmixujeme. Přidáme agáve sirup, nebo med. Přidáme jablka a šťávu z citronu, vše mixujeme najemno. Podle potřeby zahustíme pohankovým základem. Směs v rovnoměrné vrstvě naneseme na základ.
Dekorace:
Jablka nakrájíme na jemné plátky, namočíme do citronové šťávy a pokryjeme makovou vrstvu.
Jáhlové kuličky
- jáhlový základ umletý na mlýnku na mák
- mandle
- datle
- agáve sirup, nebo med
- rozinky
- jablko
- nepražené kakao
- kokos a kakao na obalení