"Sýry"
Kešu sýr
- 1/2 šálku kešu oříšků
- 3 lžičky citrónové šťávy
- 3 lžíce raw tahini
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 šálku vody
- agar
Kešu oříšky si předem namočíme na 2h do vody (není nutné krájet). Vše vložíme do mixéru a mixujeme do hladka. V případě že chceme sýr mít hustější, přidáme více kešu. Pokud jej chceme mít řidší, ředíme vodou.
Sýr můžeme dochutit například česnekem, paprikou, čerstvými bylinkami apod.
"Mozarella"
1 lžíce psyllia+200ml vody - rozmíchat a nechat stát minimálně 2 hodiny
50 g kešu ořechů - zalít vodou a nechat stát minimálně 2 hodiny
Vše rozmixovat spolu s
- 1 PL citronové šťávy
- 1 PL lahůdkového droždí
- pepřem
- stroužkem česneku
a do hotové směsi přidat cokoliv (třeba bazalku+sušená rajčata), vměsnat do mističky a uložit do ledničky.
Dělala jsem česnekový, bazalkovo-paprikový, kmínovo-koprový, s balsamikem + provensálské koření, mandle + zelený pepř.